Planerad strandfodring

I senaste digitala Strand-Bulletinen 10 september fanns en artikel om den planerade strandfodringen “Sand till stranden nedanför Trollskogen”. I artikeln fanns även en inbjudan från kommunen om ett dialogmöte i Strandbaden den 21 september. Byaföreningens utsända Kristina Hesselmark var med på mötet.

Här kommer hennes berättelse…. 

För första gången kommer Höganäs kommun lägga ut sand på två utsatta strandremsor i kommunen, sk Strandfodring. Den ena platsen är vid Kvickbadet i Höganäs och den andra är på stranden vid Tallbacksvägen i Strandbaden, söderut mot campingen. Orsaken till detta är stranderosion på platserna.

Sanden kommer från hamninloppet vid Höganäs hamn. Var 5-6 år görs en utgrävning av rännan på botten in mot hamnen som under tid fylls igen på naturlig väg. Ingen sand från hamnen finns med och sanden är testad och inga föroreningar fanns. Det är lokal sand som återförs till våra stränder.

Kommunen har anlitat Sweco till detta Pilotprojekt och deras ingenjörer som konsulter. Om du har frågor eller synpunkter kan du maila till nedan mailadresser. Ange gärna diarienummer  2023/1072 i ämnes raden. Sista dag för synpunkter är 1 oktober 2023.

Emanuel.schmidt@sweco.se eller teknikochfastighetsforvaltningen@hoganas.se

Planen är att arbetet kommer utföras i januari- mars 2024 om det godkänns.  En anmälan kommer att göras till Länsstyrelsen. Då det rör sig om max 3000 kubik behövs bra en anmälan. Det är kostnadseffektivt och snabbare.

Sanden kommer att köras till parkeringen på Tallbacken på 250 lastbilsflak, totalt 3000 kubikmeter sand. Därifrån köras ut på stranden av mindre fordon. Kommunen är mycket mån om att inte skada naturen, så allt kommer ske med stor försiktighet. En riskanalys är gjord och det framkom att inga stora risker finns.

Sanden kommer läggas som en stor sanddyn som blir två meter hög, 200 meter lång samt ca 10-15 meter bred. Naturen tar hand om sanden efter att den är utlagd och beräknas ligga kvar ungefär tre år. Uppföljning kommer att ske med hjälp av drönare och genom forskare från tex Lunds Universitet.

Det här inlägget postades i Nyheter och information. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *